Jeść prawo do życia

Uncategorized

Jedli to samo za 40, jak to było 20 lat? Ignorując swoje potrzeby żywieniowe, kiedy ci 60? Nie można! Stwórz swój najlepszy, zdrowy organizm, dostosowując swoją dietę i nawyki żywieniowe w celu zaspokojenia konkretnych potrzeb każdej dekady.

20C: do budowy kości20C: do budowy kości

W wieku 20 lat, nadal zwiększa gęstość kości, więc to dekada, aby pomóc rozwijać swoje kości mocne i zdrowe. “Czy na pewno chcesz, aby te kości są tak gęste, jak można, gdy jesteś młody, w te kości rosną lat” – mówi zarejestrowanym dietetyka dietetyka Ruth Frechman. Ona nazywa to “wypełnienie bank”, tak jak w późniejszych latach, twoje ciało będzie pozbyć się niektórych z tych kości, więc im więcej zaczynasz z tym lepiej.
Wprowadź wapnia, który nie tylko wzmacnia kości, ale również ważny dla zdrowych mięśni, nerwów i serca. Trzeba 1000 miligramów dziennie, więc ciesz produktów mlecznych, wybrać dla wzbogacanej w wapń sok pomarańczowy, płatki zbożowe, a także pobrać na fasola, zielone warzywa liściaste, migdały i konserwy z łososia z kości.
Młode kobiety nie powinno zabraknąć produktów mlecznych z powodu strachu przybierania na wadze. Zamiast wybierać odtłuszczone lub niskotłuszczowe mleko i jogurt o niskiej zawartości tłuszczu ser i słodki poczęstunek wybrać niskiej zawartości tłuszczu, wzbogacone w wapń kakao, mówi Frechman.

30x: dziecko na pokładzie30x: dziecko na pokładzie

Te dni kobiety rodzą dzieci w wieku 30 lat, co daje kwas foliowy jest ważnym składników odżywczych w ciągu tej dekady. Kwas foliowy zapobiega powstawaniu wad wrodzonych cewy nerwowej, takich jak rozszczep kręgosłupa. Niestety, wielu badania wykazały, że kwas foliowy jest jednym z tych składników odżywczych, które zazwyczaj kończą się” – mówi Ginny Moloo, RD.
Dla kobiet, które planują zajść w ciążę, 2010 żywienioniowych wytyczna polecają spożywać 400 mikrogramów dziennie kwasu foliowego z wzbogacanej żywności i/lub dodatków, z wyjątkiem produktów o wysokiej zawartości kwasu foliowego. Dużo chleba, zboża i produkty zbożowe wzbogacone kwasem foliowym; owoce i warzywa są dobrym źródłem kwasu foliowego. Jeśli próbujesz zajść w ciążę, lekarz może zalecić suplementy kwasu foliowego.
Moloo również nazywa lat 30-tych “dekada profilaktyki”, co oznacza, że jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, to czas zacząć myśleć o tym, jak zapobiegać chroniczne choroby, które stają się bardziej powszechne wraz z wiekiem.

Spójrz na produkty, które zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy Omega-3 tłuszcze i jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Znajduje się w orzechach, oliwy z oliwek i rzepaku oleje z awokado i jednonienasycone tłuszcze zwiększają poziom cholesterolu we krwi, który może zmniejszyć ryzyko chorób serca, i mogą one pomóc w utrzymaniu poziomu cukru we krwi pod kontrolą (potencjalnie przydatne do kontroli apetytu i zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy). Kilka badań spojrzał na jednonienasycone tłuszcze, jak korzystne konkretnie o diecie dla utraty wagi, ale wyników firma nie brakuje.
Naukowcy uważają, że kwasy tłuszczowe Omega-3 (zawarte w rybach) może wpływać na to, jak tłuszcz jest przechowywany w organizmie. Całkiem możliwe, Omega-3 impuls tłuszczu więcej w kierunku wykorzystania energii niż pamięci w swoim ciele. Omega-3 mogą pomóc zmniejszyć złogi tłuszczu z lub bez redukcji kalorii. Badania na zwierzętach pozwoliły teorię; ludzkie badania są zachęcające, ale nie ostateczne. Dodaj ćwiczenia na górną część podnosić Omega-3S i możesz stracić więcej tłuszczu.

40X: konto księgowe

Jeśli nie leczyli swoje ciało bezpośrednio, 40-tych, gdzie to zaczną się pojawiać. “Zaczynasz proces starzenia” – mówi Frechman. “Tak naprawdę chcesz, aby upewnić się, że jesteś w świetnej formie.”
40X-to dobry czas, aby być czujnym na temat jedzenia dużo owoców i warzyw. Są one pakowane z witaminy, minerały, błonnik i, a także niską zawartość tłuszczu i kalorii. Osoby dorosłe trzeba co najmniej 2 szklanki owoców i 2 szklanki warzyw dziennie. Odkrywać nowe smaki, próbować nowy owoc lub warzywo kilka razy w miesiącu.
Spróbuj przekąski, owoce, w tym jabłka, banany i clementine, opt do warzyw-pakiety, bulion na bazie zupy, sałatki, zawalonym zielenią i koktajle z owocami. Jeśli nie lubisz smaku surowych warzyw, spróbować upiec je, co sprawia, że ich słodsze.
Innym ważnym składnikiem odżywczym dla 40-i powyżej zestaw to włókna, które mogą pomóc chronić od chorób serca i niektórych rodzajów raka. Kobiety w wieku do 50 trzeba 25 gramów dziennie, ale większość dorosłych ludzi dostają tylko około połowy tej kwoty. Na szczęście, owoce i warzywa można jeść na witaminy i minerały, jest również bogaty w błonnik i pełnoziarniste i rośliny strączkowe i inne dobre źródła.

Latach 50: liczenie kalorii

W latach 50-tych to czas wielkich zmian, dzięki menopauzy i klimakterium. “Wahania hormonów mogą być bardzo dramatyczne i wahania hormonalne mogą nastąpić zmiany w metabolizmie” – mówi Moloo. “To czas, kiedy kobiety, jak zwykle, trzeba się czołgać na wadze, i to bardzo metabolicznych aktywny tłuszczu wokół połowy, która, jak wykazano cukrzycą dysku i innych problemów medycznych.” Tak Moloo zakłada zmniejszenie spożycia kalorii i zwiększenie poziomu aktywności fizycznej, jeśli zaczniesz odczuwać wzrost masy ciała.
Ważne jest również, aby: witamina D jest używany w każdej komórce ciała, mówi Frechman. Jest to ważne dla zdrowia kości i naukowcy uważają, to może zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów, chorób serca i chorób zakaźnych. Witamina D jest trudno uzyskać z pożywienia — najlepsze źródła wzbogaconego mleka, soku pomarańczowego i zbóż, a także ryb, takich jak łosoś i tuńczyk.

Zalecana dzienna ilość witaminy D w ostatnim czasie wzrosła do 600 IU dziennie dla kobiet w wieku od 19 do 70 lat, ale większość dorosłych nie otrzymują wystarczająco dużo. Skonsultuj się z lekarzem lub zarejestrowanym dietetyka dietetyka na temat potrzeb w celu uzupełnienia.

60 i dalej: moc białka60 i dalej: moc białka

Białko, wraz z normalnej siły przeprowadzić budowę, jest niezbędny do utrzymania mięśni, które zazwyczaj tracą z wiekiem. Spożywanie odpowiedniej ilości białka, mogą być również związane ze zdrowiem kości.
Przeciętna kobieta potrzebuje około 5 do 6 uncji białka żywności każdego dnia. Dobre źródła: mięso, takie jak wołowina, kurczak, ryby, wieprzowina i baranina. Nie carnivore? Znajdziesz tu również białko jaj, fasoli, tofu i orzechach, a także z niskiej zawartości tłuszczu lub odtłuszczone mleko, jogurt i ser.
Witamina B12, która pomaga organizmowi produkować czerwone krwinki i utrzymać mózg i układ nerwowy zdrowe, jest kolejnym ważnym składnikiem odżywczym dla kobiet w wieku powyżej 60 lat. Możesz dostać witaminy B12 przez jakiejkolwiek żywności pochodzenia zwierzęcego: mięsa, ryb, produktów mlecznych i jaj. Jednakże, ponieważ ludzie stają się starsze, mogą rozwijać zmniejsza się zdolność wchłaniania witaminy B12, mówi Frechman. Ona zaleca, aby porozmawiać z lekarzem, aby zobaczyć, jeśli potrzebujesz dodatku.
Każda dekada przynosi ze sobą problemy zdrowia i różnych potrzeb żywieniowych. Jedz prawo do swojego wieku i będzie płynąć przez dekady czują się świetnie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *